csütörtök, 22 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

A nádcukor története

 

A nádcukor nem egy új keletű divathóbort legújabb hulláma. Igazság szerint jóval korábban jelent meg az emberiség történetében, mint a répacukor, amit ma fehér cukorként ismerünk. Az Ázsia déli részein őshonos cukornád levét már több ezer éve alkalmazta a bennszülött lakosság. Édes aromás ízének híre és használata olyan országokba is eljutott, amelyek nem voltak cukornád termelők. Már ókorban átterjedt Egyiptomba a cukornád használat, majd a pár száz évvel később Dél-Európa országaiban is.

A répacukor használatának ötlete ehhez képest gyerekcipőben jár, bár mára ez honosodott meg szinte mindenütt a világon. 1802-ben nyitották az első répacukorgyárat Sziléziában. Még ötven évet kellett várni ahhoz, hogy a nádcukor legkomolyabb versenytársává váljon a répából készült kristálycukor.

A kristálycukor számos egészségre ártalmas hatása közül csak néhányat említünk meg. Egyik fő tulajdonsága, hogy többletkalóriájával nem tud mit kezdeni szervezetünk, viszont zsír formájában elraktározza. Rabolja a kalciumot, magnéziumot, ezzel ártva a csontoknak és az idegrendszernek.  Mivel nem tartalmaz rostokat, így kártékonyan befolyásolja az emésztést, felborítja a belső elválasztású mirigyek működését és a hormonháztartást. Káros a bőrnek, a hajnak, a szemnek. Ismerjük a gyermekek hiperaktivitásával és kezelhetetlenségével való összefüggését is, ami természetesen a felnőtteknél is létezik: stresszként, agresszióként jelentkezik, mely végül a szervezetet kimerítve fáradékonysághoz vezet. A fehér cukorból ráadásul testünkben alkohol képződik, ez pedig káros a májnak.

Milyen ételekben is van cukor? Szinte mindenben. Azon túl, amit az átlagos táplálkozású ember az ételébe tesz, fehér cukor van a konzervekben, készételekben, tejtermékekben, italokban, szószokban, akár fagyasztott ételekben, fűszerkeverékekben, pékáruban, még kenyerekben is, töltött tésztákban, nem beszélve a csokikról, cukorkákról és egyéb ropogtatni valókról. Az átlagos táplálkozású magyar ember, évi 40 kg/fő cukorfogyasztása napi legalább 5 púpozott evőkanálnak felel meg. Ez elképesztő mennyiség. Ha az általunk megevett, ételeinkbe összekevert alapanyagokat külön-külön kellene megennünk, akkor tudatára ébrednénk annak, hogy mit eszünk. A fehér cukor üres kalória, természetellenes anyag. Májunk felelős többek közt az ilyen testidegen anyagok felismerésért. Ha az 5 kanál cukrot egyben ennénk meg, rosszul lennénk és a szervezet undorral reagálna. Ezt sokan érzik is, amikor a fehér cukros edénybe szagolnak

Nem is olyan régen Magyarországon a feldolgozott 1800000 tonna cukorrépából kb. 250000 tonna fehér cukrot gyártottak. Mindez alapvetően belföldi felhasználásra került. Megettünk kb. 250000 tonna halott kalóriát, amiről a modern kutatások igazolják, hogy méreg a szervezetünknek, amihez 50000 hektár értékes termőterületet, 500 millió négyzetmétert használtunk el. Az értékes melaszt pedig, ami a fenti adatokkal számolva évi 70000 tonna volt, és a cukorrépa esetén amúgy nem egy finom alkotórész, a szeszgyártás és az állati takarmány alapanyaga lett. Évek óta itt az elérhető megoldás, hogy a fehér kristálycukrot kizárjuk az életünkből! Adjunk hát ismét teret a nádcukornak!

Dr. Jakab Tibor belgyógyász szakorvos, természetgyógyász véleményét kérdeztük...


- Hippokratész azt írta, hogy a „halál a belekben lakozik”. Első olvasatra meglepő nézet, mert az ember inkább azt gondolná, hogy a szív, a tüdő, vagy éppen az agy betegségei sokkalta veszedelmesebbek, mint a bélműködés zavarai.

 

A máig nagy tiszteletnek örvendő görög orvos azonban mégis elsősorban a belek egészségének fontosságát hangsúlyozta! Gondoljuk át alaposan ezt a véleményt, és rájövünk arra, hogy komoly igazságtartalma lehet. Ha az ember bélműködése ugyanis nem megfelelő, a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek nem szívódnak fel, nem kerülnek a szervezetbe, különféle hiányállapotokat okozva.

 

A táplálék a felszívódás lehetőségének hiányában a belekben pangva egyszerűen elrohad, kedvező feltételeket szolgálva a kóros gombák, baktériumok elszaporodásához. Mindezeknek hiánytünetek, kisebb-nagyobb pangások, enyhébb mérgezettségi állapotok, hasi feszülések és görcsök, következményes keringési zavarok, székletzavarok, lesznek a következményei...