csütörtök, 22 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Agavé cukor – hatásai, tulajdonságai

 

Egy új, különleges, egészséges és praktikus édesítőszer az agávé cukor, amely egyesíti az szirupok jótékony hatásait a por vagy kristály formátumú cukrok könnyű felhasználhatóságával. Az agávécukor koncentrált agávé szirup. Az agávé növényből nyert nedv alacsony hőmérsékleten való besűrítésének eredménye. Mellékízmentes, tehát süteményekben, ételekben egyszerűen felhasználható. Por formájú, tehát a recepteket víztartalmával nem befolyásolja. Ugyanakkor édesebb, mint a fehér cukor.

Enyhén hűvös érzetet kelt, mint a szőlőcukor, amikor megkóstoljuk. A jó minőségű agávécukor tartalmaz E, C, D vitamint, illetve kalciumot, vasat, cinket, magnéziumot és egyéb tápanyagokat is.

Bár fruktóztartalma magas, ezért túl nagy mennyiséget nem jó belőle sem fogyasztanunk, de glikémiás indexe alacsony (28-32 közt mozog) és ez adja egyik jelentőségét. Mint édesítőszer, ételeink élvezeti értékét hivatott növelni, de ezt jótékony összetevőinél fogva sokkal természetesebb módon teszi, mint például a finomított kristálycukor.

 Mára a természetes édesítőknek a hazai piacon is nagy választékával találkozhatunk. Ahhoz, hogy elhelyezzük köztük az agávécukrot, hasonlítsuk össze pár egyéb, ismert édesítőszerrel, sziruppal. Az agavé szirup másfélszer édesebb a fehér cukornál, ha a benne lévő 25%-nyi nedvességtartalmat még tovább csökkentjük, megkapva az agávé cukrot, édes íze még tovább fokozódik. Bár a kalóriatartalma arányosan körülbelül ugyanannyi, mint a cukornak. Míg azonban a fehér cukor számos feldolgozási folyamaton megy keresztül és a végtermék semmilyen vitamint, ásványi anyagot, rostot nem tartalmaz, sőt azokat elvonja a szervezetből az emésztése során, az agávécukor egyszerűbb és alacsony hőmérsékleten végzett feldolgozása révén tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat is. Emellett az agávéból készült édesítőszerek nem alakulnak úgy zsírokká, mint a mesterséges cukrok, sőt hozzá is járulnak a zsírok lebontásához. Glikémiás indexe harmada a cukorénak és vele ellentétben függőséget sem okoz. A mézhez képest az agávécukor rendelkezik azzal az előnnyel, hogy nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, tehát vegánok és vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják. Nincs benne hangyasav, ami a méz enyhe csípősségét adja. Hőkezelés hatására sem keletkeznek benne káros anyagok. Egészen kis gyermekek táplálásában is felhasználható, ellentétben a mézzel, amely természetes antibiotikus hatása ellenére tartalmazhat a gyerek számára káros baktériumokat. A juharsziruppal összehasonlítva az agávé ugyanúgy értékes, de jóval olcsóbb alternatíva és nem olyan magas a glikémiás indexe, mint a juharfa nedvének. Akinek ez fontos, mert vércukorszintje érzékenyebben reagál, annak az agávécukor előnyt jelenthet. Bár a juharszirup egyedülálló íze és kiemelten kevés átalakítási lépésből álló termelése miatt sokak nagy kedvence. A barnarizsszirup is egy nagyon egészséges édesítőszer. Szintén adható kisgyermekeknek is, azonban tartalmaz maltózt. Ez a már fent említett vércukor szintben okozhat nagyobb változásokat az agávécukorhoz képest. A kukoricamaláta-szirup is egy természetes édesítőszer, a többi sziruphoz képest szintén magasabb fruktóz mennyiséggel. Árban felveszi a versenyt az agávéval, jóllehet édesítő képessége csak 65%-a a cukorénak. A stevia egy dél-amerikai eredetű növény, más néven jázminpakóca. Kivonata jóval édesebb bármilyen édesítőszernél, de nem tartalmaz egyáltalán szénhidrátokat, amelyekből a test energiát nyerhetne. Ez sokak számára nagy előnynek tűnik, de a nagyfokú édes íz megtéveszti a szervezetet. Ugyanis valamennyi szénhidrátra mindenképp szüksége van a testnek, és sok kell az agy működéséhez is. A szénhidrátmentes édes íz önmagában megzavarhatja az agy ösztöneit. Az erősebb édesítő hatás, a kisebb GI szint, de az energiát adó szénhidrátok kombinációját adja az agávécukor.

Bár néhány kritika is napvilágot látott az agávéval kapcsolatban, miszerint a feldolgozott nektár és a belőle készült cukor túl nagy mennyiségben tartalmaz fruktózt. De azt nem írják, hogy ez csak az alacsony minőségű agávétermékekre igaz. Bizonyított, hogy a kíméletes eljárással feldolgozott agávé alacsonyabb fruktóz tartalom mellett kiváló minőségű aminosavakat és számos tápanyagot is tartalmaz, sőt bizonyos krónikus betegségek kialakulásának megelőzéséhez is hozzájárulhat. A BiOrganik bio agavé cukor ilyen, elsőosztályú termék, mely nem tartalmaz semmilyen adalékot vagy vegyi anyagokat. 100%-os tisztaságú, természetes, növényi alapú édesítőszer.

Dr. Jakab Tibor belgyógyász szakorvos, természetgyógyász véleményét kérdeztük...


- Hippokratész azt írta, hogy a „halál a belekben lakozik”. Első olvasatra meglepő nézet, mert az ember inkább azt gondolná, hogy a szív, a tüdő, vagy éppen az agy betegségei sokkalta veszedelmesebbek, mint a bélműködés zavarai.

 

A máig nagy tiszteletnek örvendő görög orvos azonban mégis elsősorban a belek egészségének fontosságát hangsúlyozta! Gondoljuk át alaposan ezt a véleményt, és rájövünk arra, hogy komoly igazságtartalma lehet. Ha az ember bélműködése ugyanis nem megfelelő, a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek nem szívódnak fel, nem kerülnek a szervezetbe, különféle hiányállapotokat okozva.

 

A táplálék a felszívódás lehetőségének hiányában a belekben pangva egyszerűen elrohad, kedvező feltételeket szolgálva a kóros gombák, baktériumok elszaporodásához. Mindezeknek hiánytünetek, kisebb-nagyobb pangások, enyhébb mérgezettségi állapotok, hasi feszülések és görcsök, következményes keringési zavarok, székletzavarok, lesznek a következményei...