csütörtök, 22 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Édesítők nem csak gyermekeknek

 

Egészséges édesítők nem csak gyermekeknek. A gyerekek imádják az édeset. Egy gondos szülő feladata, hogy ezt a vágyat megfelelő ételekkel és édesítőkkel csillapítsa. A kicsiket az édes íz egyrészt az anyatejre emlékezteti, ami az anyához való kötődésük miatt fontos számukra, másrészt ösztönös igényüket fejezik ki, amikor édesség iránt áhítoznak.

Hogy mi lehet ez az ösztönös igény? Összehasonlítva, az emberi DNS 98%-ban megegyezik a csimpánz DNS-ével. Ez nagyon magas szám, hiszen 2%-nyi eltérés akár két ember között is megfigyelhető.

Ebből sok tudósnak, köztük Linné-nek, Darwinnak akik az evolúció elmélet és rendszertan megalkotói, adódott az a felismerés, hogy egy ember számára a természetes étrend nagyban kell, hogy hasonlítson a természetben élő emberszabásúak táplálkozására. Mivel ezeknek az élőlényeknek az étrendjét túlnyomórészt gyümölcs alkotja, ezért az ember számára is az egyik legmegfelelőbb, legkönnyebben emészthető, és ezek mellett a legtöbb energiát adó étel a gyümölcs. A mai gyümölcsök tápanyagaikat, vitaminjaikat tekintve, különösen, ha nem bio gazdálkodásból származnak, nem érik el azt a minőséget, amilyet egykor az ember is fogyasztott. Azonban a gyümölcsök iránti ösztönös vágy, még mindig benne él az emberi testben. Mivel a természetben szinte csak a gyümölcs az egyetlen, ami édes, ezért az édes íz iránti vágy, valójában fő táplálékunk, a gyümölcsök iránti vágy. Mai étrendünkbe azonban nehéz annyi gyümölcsöt beilleszteni, amennyi fedezné édesség és szénhidrát iránti vágyunkat. A gyermekek ízérzéke tisztább és kifinomultabb még, mint a felnőtteké. Ösztönös igényeik is erőteljesebben jelentkeznek, mint felnőtt korban. Azontúl, hogy a fejlődő szervezetnek a szénhidrátok és az édes íz nemcsak élvezeti értéket jelent, hanem a test fejlődéséhez is szükséges, ez a gyümölcsök iránti természetes igény is egy erőteljes mozgatórugó. Tehát ha a gyermekeink táplálékához édesítőt szeretnék adni, akkor azontúl, hogy minél természetesebbet és organikusabbat keresünk, leginkább olyat érdemes választani, ami hasonlít a gyümölcsre. Néhány ilyen édesítőszer létezik a magyar piacon az aszalt gyümölcsökön kívül: az almaszirup, fügeszirup, datolyaszirup és a juharszirup. Ezek általában kicsit drágábbak, de ha pénztárcánk engedi, válasszunk ezek közül a gyermekeknek is. A juharszirup például azon túl, hogy édes és finom, nagyon sok pozitív hatással bír. Bővelkedik ásványi anyagokban, vitaminokban és aminosavakban, amelyek a kicsik növekedéséhez elengedhetetlenek. A juharszirup kalcium, kálium és magnézium forrás. Tartalmaz P-vitamint, B2 vitamint (riboflavin), B5 vitamint (pantoténsav), folsavat, B6 vitamint (piridoxin), biotint és A-vitamint is.

Érdekességként szolgálhat, hogy Rudolf Steiner, az antropozófikus gyógyítás és a Waldorf-pedagógia atyja szerint, a fehér cukor negatív fizikai hatásain túl, úgy hat a gyermekre, hogy növeli az önzőséget, így felnőtt korukra egocentrikusabbak lesznek, míg a gyümölcsök és a gyümölcsökből előállított édesítőszerek az egészséges öntudatot segítik kifejlődni. Nem mindegy hát, hogy milyen édesítési alternatívát választunk gyermekeinknek. Válasszunk a Biorganik bio minősítésű szirupjai közül, amelyet akár az interneten keresztül is otthonunkba rendelhetünk. www.biorganik.hu

Dr. Jakab Tibor belgyógyász szakorvos, természetgyógyász véleményét kérdeztük...


- Hippokratész azt írta, hogy a „halál a belekben lakozik”. Első olvasatra meglepő nézet, mert az ember inkább azt gondolná, hogy a szív, a tüdő, vagy éppen az agy betegségei sokkalta veszedelmesebbek, mint a bélműködés zavarai.

 

A máig nagy tiszteletnek örvendő görög orvos azonban mégis elsősorban a belek egészségének fontosságát hangsúlyozta! Gondoljuk át alaposan ezt a véleményt, és rájövünk arra, hogy komoly igazságtartalma lehet. Ha az ember bélműködése ugyanis nem megfelelő, a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek nem szívódnak fel, nem kerülnek a szervezetbe, különféle hiányállapotokat okozva.

 

A táplálék a felszívódás lehetőségének hiányában a belekben pangva egyszerűen elrohad, kedvező feltételeket szolgálva a kóros gombák, baktériumok elszaporodásához. Mindezeknek hiánytünetek, kisebb-nagyobb pangások, enyhébb mérgezettségi állapotok, hasi feszülések és görcsök, következményes keringési zavarok, székletzavarok, lesznek a következményei...